חיסכון במערכת השקיה ממוחשבת


קישורים ממומנים


האם מערכת השקיה ממחושבת לגינה באמת חוסכת לכם כסף? עודד יפה מומחה לגינון ורופא צמחים מנסה לענות לכם על השאלה הזאת.

הכנסת מערכות ההשקיה לגינות הפרטיות הקלה על בעלי הגינות וחוסכת להם זמן יקר ואת הצורך "לנחש" כמה בדיוק להשקות את הגינה.

אולם בצד ההקלה על בעלי הגינות, המערכות הממוחשבות יוצרות אבסורדים בלתי נסבלים. בעוד שאף אדם שפוי לא היה מעלה על דעתו לצאת החוצה ולהשקות את הגינה באמצע גשם סוחף, המערכת "לא יודעת מה קורה בחוץ" וממשיכה להזרים מים לגינה בדיוק בכמות שהיא תוכנתה.

לדברי רופא הצמחים ומומחה הגינון עודד יפה ממעבדת שלפ, השארת מערכות ההשקיה כשהן פועלת בימי גשמים יוצרת נזק משולש: חשבונות המים הולכים ותופחים, בזבוז ללא סיבה ופגיעה במשק המים ונזק לצמחים בגלל עודף המים שיוצר כר נוח להתפתחות של מזיקים, מחלות ורקבונות.

בתקופת החורף יש להפחית את כמויות ההשקיה במערכות הממוחשבות ב-20% לפחות. בתקופה שבה יש כמויות גשמים נאות צריך לסגור את המערכת לחלוטין למשך שבוע עד שבועיים ולאחר מכן לשקול אם לפתוח אותה בהתאם לגשמים. גם אם לאחר מספר ימים נראה שהקרקע התייבשה, הרי שבעומק קטן יש עדיין לחות ורטיבות רבה ואין שום צורך בתוספת מים.

לדברי יפה, בתקופת הקיץ לא היה מנוס מהשקיה כדי להציל את הגינון על אף הגזירות, אבל בימים האלה ניתן לחסוך באופן משמעותי ולהגדיל את המאגרים לקיץ הבא. למרבה הצער גם רשויות מקומיות וגופים אחרים חוטאים בהשקיית יתר בחורף וחבל.

למי שחושש מפגיעה בגינה בשל סגירת מערכת ההשקיה מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע. מי שמבזבז מים בלי סיבה מאבד את הזכות המוסרית לטעון כנגד מס הבצורת הדרקוני כשיגיעו אליו החשבונות!

מאת: רוני חסיד דוברות ויחסי ציבור